יום רביעי, 23 בפברואר 2011

"חריימה" = דגים חריפים


זה תבשיל שאם לא אוכלים אותו כאשר רוכנים מעל הסיר\מחבת, יחד עם חלה טרייה ומתפצפצת, מפסידים פשוט את כל העיקר.

"חריימה", מנת דגים חריפים ברוטב אדום, מגיעה מהמטבח הצפון אפריקאי. לשמחתי; הכרתי כמה בשלניות "משם" עם השנים. הן בדרך כלל היו אימהות של חברים, שכנה ועוברות אורך במשך חיי בשלל מסגרות.
אני, שאוהב אוכל אתני מאד, ניצלתי כמעט כל הזדמנות לשאול על התבלינים, על התיבול, על הרטבים, הסלטים העשירים
וכמובן.. על מלך המלכים (לטעמי)- "החריימה".

הנה מתכון שלמדתי ושיכללתי לעצמי (מבחינת דרך עבודה)...
אך "הערונת" קטנה, לפני שאני מתחיל לירות כאן את המצרכים ואת דרך ההכנה...
"חריימה" כמו שצריך עושים מנתחי דג ים, ובפרט מ"לוקוס". בשרו עבה, עסיסי ולבן ומתאים לתבשיל עשיר שכזה.
אך עם השנים שמתי לב, שרב האמהות הללו, לא השתמשו בדג הספציפי הזה. אלא בחרו באלטרנטביות אחרות..כאשר העיקרית הייתה תמיד שימוש ב"נסיכת הנילוס", שאפשר אני מניח למצוא בכל מרכול וסופר.
הדבר נובע משתי סיבות עיקריות. הראשונה שפשוט "לוקוס" קשה מאד למצוא. גם אצל דייגים מתמחים, לא תמיד יהיה.
הסיבה השנייה ואולי העיקרית היא, בגלל מחירו של ה"לוקוס".
תחשבו שהם מכינות בכל שבת סיר, שיספיק למשפחה (ובמילה "משפחה" אנו לא מתכוונים לאשכנזים (כמוני)
שמונה: 2 ילדים, כלב וחצי חתולה)..מחיר הדג עצמו, יכול לשאוב את תקציבם החודשי לבדו.

אך אצלי, שחריימה לא מגיע בכל שבת אל שולחן האוכל.. ואני מניח שגם אצל רובכם לא, כדאי להתאמץ, לחפש ולרכוש "לוקוס" טרי, חתוך לסטייקים עבים כדי שהמתכון הזה יקלע בול!
בהמשך לזאת, מצאתי שדגי ים אחרים יתאימו ביותר וגם דגי בריכות "מבויתים", יעשו עדיין את העבודה..למרות האינטרפרטציה הקצת יותר "עדינה" למתכון. אז מה מבחינתי הוא NO ? = "נסיכת הנילוס"! בדיוק.

טוב נו, אחרי הקדמה ארוכה מאד.. אפשר להתחיל לעבוד.

למצרכים: (4 מנות)
4 סטיקים עבים, של דג "לוקוס" (אלטרנטיבות שאני מסכים איתן הן; דניס, מושט, בורי - פשוט לבקש מהדייג לפרוס
לכם סטייקים עבים. אלטרנטיבה נוספת היא; לרכוש פילטים של הדגים הללו ולחצות כל אחד לחצי, לרוחבו)
1/2 כוס שמן צמחי (לא זית!)
8 שיני שום מעוכות ופרוסות
2 פלפל שאטה (מי שאוהב חריף יותר, מוזמן להוסיף עוד)
1 כף פפריקה מתוקה בשמן (ניתן לרכוש בסופר, אך עדיף בחנות תבלינים מתמחה)
1 כף פפריקה חריפה בשמן (ניתן לרכוש בסופר, אך עדיף בחנות תבלינים מתמחה)
1 כפית כמון
1 כפיות קימל טחון (זה התבלין שמביא את הריח המוכר, מהבתים המרוקנים!)
קורט מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 כף גדושה של רסק עגבניות
1/2 כוס מים פושרים
לימון להגשה

להכנה:
1 - בסיר רחב, מחממים על חום בינוני את השמן ומטגנים למשך חצי דקה את השום ואת הפלפלים החריפים.
2 - מוסיפים את התבלינים, הפפריקה, הכמון והקימל "ופותחים" אותם בשמן.. שימו לב לא לשרוף!
3 - יוצקים בעדינות את המים (זהירות זה קופץ!) ומערבבים היטב עד לקבלת נוזל אדום. מוסיפים את רסק העגבניות
וממיסים אותו במים. מתבלים במלח ובפלפל.
4 - מחליקים פנימה את נתחי הדג ומכסים את הסיר במכסה.
5 - מבשלים כ 7-10 דק' (תלוי בעובי הנתחים ובגודלם) ומכבים את האש. מניחים בצד לכמה דק. מניחים את הסיר
במרכז השולחן, עם חלה טרייה ליד ופרוסות לימון.

בתאבון,
אביעד


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...