יום שבת, 26 בפברואר 2011

מאפה אנטי פאסטי


אחת האהבות שלי היא בצק ועם אפשר אז בצק עלים בבקשה.. בורקסים, קרואסונים, פשטידות בשר (בקרוב מתכון)
ועוד.. אבל מה לעשות, בצק ובצק עלים בפרט נותן את אותותיו על הבטן והלחיים.. כך שבתקופה האחרונה אני ממעט לאכול ממנו.
הבעיה היא, שממעטים עד כדי כך במשהו שאוהבים, יש דודה (חשק!) אליו בדיוק..
כך קרא בשבת האחרונה בערב.. כמעט שנסעתי ל"בורקס העגלה" (בורקס מיתולוגי בחיפה) ל"שאוב" שם שניים
כדי להוריד לי את זה מהלב.. אך הקור והעייפות הכניעו אותי.. אז בישלתי במקום :).

זוהי מנה יפיפייה טעימה שמתאימה גם להתפנקות עצמית וגם לאירוח כמובן.
מצרכים: (כמה מנות שבא לכם, פשוט תכפילו)
ריבועי בצק עלים (ניתן לרכוש כיום בכל סופר, ריבועי בצק עלים מוכנים), או בצק עלים חתוך לריבועים.
עגבניות שרי חצויות
פטריות פורטבלו\שמפיניון
פלפל אדום
בצל סגול\לבן
{בעצם, כמעט כל ירק שיבוא לכם, או שיש לכם באותו הזמן בבית.. זוקיני, חצילים, פלפלים..}
עלי בזיליקום טריים, או טימין
ביצה טרופה
מלח גס\קצח\שומשום
שמן זית

להכנה:
מחממים תנור אפייה על 180 מעלות.
1 - חורצים בעדינות (חצי עומק) ריבוע קטן על ריבוע הבצק, כדי ליצור שוליים שיעלו באפייה. קחו בערך ס"מ מגבול הבצק.
2 - פזרו על הריבוע "הקטן" את הירקות לבחירתכם.. עגבנית שרי חצויה, ריבועי פלפלים שונים, פרוסות בצל, פטריות וכו
הסיפו קרע למעלה, של בזיליקום עליהם והזליפו מעט שמן זית. תבלו במלח גס.
3 - הברישו את שולי הבצק (שנשארו נקיים) בביצה טרופה והכניסו לתנור על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
4 - אפו את הריבועים כ 20-30 דק' או, עד שהם מזהיבים והגישו ליד סלט ירוק למנה ראשונה, או כמתאבן לאורחים.

בתאבון,
אביעד.

Antipasti Pastry

One of my favorite dishes is dough and if you can give me puff pastry the better. Croissant, Meat Pies {soon you'll have the recipe} etc. but, unfortunately, dough or puff pastry is shown on your belly or cheeks, so I dare not eat it much lately.

The problem is, when you reduce the times you eat something you love, the crave for it rises. This is what happened last Saturday night, I almost drove to the "CART" {a mythological place in Haifa who masters in Boreks} to devour two of them, but the cold and fatigue overcome me, so I cooked instead J

This is a beautiful tasty dish that fit for self indulging and for hospitality of course.

Ingredients: {as many as you like, just multiply}

Puff pastry squares {you can purchase it in any supermarket- ready squares} or a whole puff pastry cut into squares

Cherry tomatoes cut in half

Portobello / Champignon Mushrooms

Red Pepper

White/Purple Onion

{Basically, any vegetables you like or is available in the house, zucchini, Eggplant, Peppers..}

Fresh Basil leaves or Thyme

Scrambled Egg

Coarse Salt / Nigella / Sesame

Olive Oil

Cooking:

Turn the oven to a heat of 180 degrees

  1. Gently fluted {half deep} a small square on the dough square, to create the margins which will rise in the baking. Take a bout 1 cm from the dough margin.
  2. spread the chosen vegetables for you liking on the small square, half Cherry Tomatoes, different square cut Peppers, Onions rings, Mushrooms, etc. add the Basil on top and drizzle some Olive Oil. Spice it with Coarse Salt.
  3. Brash the dough margins {that stay clean} with a Scrambled Egg and put in the oven on a baking paper covered cast.
  4. Bake the squares 20-30 minutes, or until they are golden and serve it with a green Salad aside as a first course or appetizer for guests.


Enjoy

Aviad

Translation by -@Gilad Barid

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...