יום ראשון, 30 בינואר 2011

ים יבשה...Surf & Turf




"ים יבשה", או בשמה הלועזי - Surf & Turf..
נחשבת לאחת המנות היקרות בדרך כלל, בתפריטי המסעדות מסביב לעולם.
בשר, בדרך כלל בקר.. מיושן היטב, ששוכן בצלחת יחד עם משהו מהים.
אלו יכולים להיות חסילונים גדולים מסוג טייגר, או זנבות לובסטר אימתיים.
לא יכול להיות רע נכון?
נכון מאד!

סה"כ מנה מאד פשוטה להכנה, שטיבה היא (כמו תמיד) באיכות המרכיבים, אז אל תתקמצנו.
ככל שתרכשו מצרכים משובחים יותר, כך המנה הזו תתעלה לגבהים.

מצרכים:
200 גר' נתח סטייק משובח (פילה, אנטריקוט, סינטה)
100 גר' חסילונים טריים מסוג טייגר, נקיים מקולפים
2 כפות שמן זית
2 כפות חמאה צהובה רכה
3 כפות יין לבן יבש
1 שן שום כתושה
מלח גס
פלפל שחור גרוס
אורוגולה טרייה לקישוט

הכנה:
1 - נעסה ל 3 שניות את נתח הסטייק בחצי כף שמן זית ונפלפל קלות.
2 - במחבת פסים מברזל יצוק, שחוממה מראש לחום גבוה, נצלה את הבקר כדקה מכל צד (שימו לב; הזמנים משתנים
ביחס לגודל הנתח ועוביו. כמו כן לדרגת העשייה הרצויה).
3 - במקביל- במחבת נוספת, נמיס את החמאה יחד עם השמן הנותר ונוסיף את החסילונים.
נערבב קלות, נוסיף יין ונפזר את השום הכתוש מעל. נצמצם במשך דקה ונכבה את האש.
4 - את הסטייק המוכן ואת החסילונים נסדר על צלחת הגשה.. פשוט וקל.
5 - נתבל במלח ובפלפל - כל אחד כמה שהוא אוהב.
6 - אפשר להכין סלט קטן מעלי אורגולה מתובלים במעט מיץ לימון ובמלח.
או בירקות שורש בתנור.

בתאבון,
אביעד.
"surf & turf"


This dish is considered to be one of the expensive dishes there is in restaurant's menus around the world.

Meat, usually beef, well aging, that is placed on a plate with something from the sea. It can be large Tiger Shrimps or real Lobster Tails.

It can't be bad, right? Right!

This dish is basically very easy to make. What makes it so good is the high quality of the ingredients, so don’t go cheap on me now. The higher quality materials you'll purchase, the higher the dish quality will reach.


Ingredients:

200gr of finest Steak you can get {fillet, Entrecote, Sirloin}

100gr of fresh pealed cleaned Tiger Shrimps

2 tablespoons of Olive Oil

2 tablespoons of Soft Yellow Butter

3 tablespoons of Dry White Wine

1 grounded Garlic Clove

Coarse Salt

Grinded Black Pepper

Fresh Arugula for decoration


Cooking:

  1. Massage for 3 second our Steak with 1/2 tablespoon of Olive Oil and some pepper.
  2. On an already high temperature heated strip welded iron pan, we fry the Steak for 1 minute each side. {Careful: the timeline is changes according to the size and thickness of the cut, as well as the level of cooking you want to reach}.
  3. At the same time, on another pan, we melt the Butter along with the Oil and add the Shrimps. Slightly mix them, and add the Wine. Then spread the grinded Garlic on top. Reduce it for a minute and turn off the fire.
  4. Place the cooked Steak and the Shrimps on a clean serving dish.
  5. add Salt and Pepper for flavor
  6. You can make a side dish from Arugula leaves with lemon juice and salt or with some Roots' vegetables in the oven.

Enjoy

Aviad


Transltaion by-@Gilad Barid


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...