יום שני, 31 בינואר 2011

נקניקיה, פלפלים ותפודים



המילה 'נקניקיה' ללא מעט אנשים, מתקשרת עם הדבר הדי מגעיל שקונים בסופר.
אלו שמגיעים במן אריזות שקופות אטומות מזוגלובק, טיבון וויל וכיוצ'..
אני לא צריך לספר לאף אחד כיום, מה יש "בנקניקיות" הללו. בשר.. זה לא.

כבר שנים שנקניקיות בשבילי הם משהו אחר לגמרי.
צינורות מאורכים ועבים המלאים בכל טוב.
בקר, עגל, חזיר, שומן תבלינים ומה לא.. גשו לקצבים הרציניים וללא מעט מהם
יש להציע עבורכם, נקניקיות עבודת יד, מבשר טרי, מיושן, ותבלינים "סודיים"..
יש כיום אפילו שרקוטרי אמיתיים בארץ, שניתן לרכוש מהם נקינקים ונקניקיות מזן משובח במיוחד.
עם תוספות מענינות ומרעננות..

בכל אופן, ניגשתי לפני כמה ימים לקצב שלי, ושלפתי חבילה של נקניקיות צ'וריסו עבות ושמנוניות
מעשה ידיו להתפאר.
אני אומר- "שיש בשר טוב, לא צריך שום דבר אחר.. הוא מדבר בעד עצמו.."
תוסיפו לו כמה דברים ליד.. וכוס בירה טובה (או יין, או שניהם .. ) ויש לכם ארוחה שתשאיר
אותכם מחייכים למשך ימים.

מצרכים:(למנה אחת.. פשוט תכפילו 1:1 ביחס לכמות האנשים)
נקינקיות עבות בעבודת יד מזן משובח..
2 כפות שמן זית
2 כפות חמאה
1 תפוח אדמה חתוך לקוביות, שבושל 10 דק במים רותחים
1 פלפל ירוק טרי חתוך לרצועות
1 פלפל אדום טרי חתוך לרצועות
1 בצל לבן פרוס
1 שם שום
כף עירית קצוצה
מלח גס
פלפל שחור
כפית חרדל משובח

להכנה:
פה אנו פשוט מחלקים את ההכנה לשתי מחבתות שונות.
1 - צולים ללא שומן את הנקינקיות שלנו, על מחבת פסים מברזל יצוק. עד שהן מוצקות ומוכנות.
בינתיים..
2 - במחבת שניה, מחממים קלות את שמן הזית ומוסיפים את הפלפלים ואת הבצל ומקפיצים עד שהם מתרככים קלות.
מתבלים במלח גס ופלפל שחור גרוס.
שימו לב לא לטגן אותם יתר על המידה, הם יאבדו פריכות.. וחבל. מוציאים בתום ההכנה
3 - באותה המחבת שטיגנו את הפלפלים.. נוסיף את החמאה ואת תפוחי האדמה. נקפיץ עד שהם מתרככים לגמרי ומקבלים צבע זהוב יפיפה. מפזרים עליהם את השום הכתוש והעירית הקצוצה..
4 - מצלחתים.. מעבירים לצלחת את הפלפלים עם הבצל. את תפוחי האדמה שטיגנו בחמאה. נוסיף את הנקיניקיות.. וכפית של החרדל האהוב שלנו. שבו בנחת, מיזגו לכם כוס שיכר.. ותהנו.

בתאבון
אביעד.


Sausages, Peppers and Potatoes


For many people, the word "Sausage" associates to the very gruesome thing that you buy in the supermarket's.

I don't have to tell anyone today, what's in those - so called "Sausages", meat it is not!

For many years, for me, they are something entirely else. A stretch, thick "tubes" filled with some good stuff; Beef, veal, pork, fat and more. For those, please contact a serious butchers near you and many of them will provide- "handmade Sausages" from fresh meat and "secret" spices.

Today, there are even real Charcuteries to find in our country, which you can purchase Salami, and Sausages from a very fine brand, with interesting and refreshing extras in them.

Anyway, I went to my personal butcher a few days ago and I pulled out a package of a handmade greasy thick 'Chorizo'.

As I always say: "When you have a good meat in front of you, you don’t need anything else; "it speaks for itself". You can add to it a few things and a glass of good beer {or wine, or both...} and you will have a meal that will keep you smiling for days to come".

Ingredients:

{For one dish… just multiply 1:1 in a ratio to the amount of people dining}

Handmade thick sausages {from a good brand}

2 tablespoon Olive Oil

2 tablespoon Butter

1 cubes diced, Potato that has been boiled for 10 minutes

1 strips sliced, Green fresh Pepper

1 strips sliced, red fresh pepper

1 sliced, White Onion

1 diced Garlic tooth

1 tablespoon of diced chives

Coarse salt

Black pepper

1 tablespoon of fine Mustard

Preparation:

Here we need to separate our cooking to two different pans.

1. We roast our sausages without fat, on a cast iron strip's pan, until they are firm and ready.

In the meanwhile…

2. On the other pan, we slightly heat an olive oil. add the peppers, onion, and toss them until they slightly soften. add the course salt and ground pepper for flavor. Pull out when ready.

Pay attention: do not over fry them; they will loose their crispness… that will be, too bad.

3. In the same pan we used for the peppers… add the butter and potatoes. Toss them until they are fully soften and painted with a beautiful golden shade. We spread the crushed garlic and chopped chives on them.

4. Plating: We place the peppers and the onion on a clean plate, plus the buttery fried potatoes. And finally, we add the Sausages with a spoon of our favorite mustard. Seat back and relax, pour yourself some beverage… and enjoy.

Aviad.

Translation by -@Gilad Barid

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...