יום שבת, 29 בינואר 2011

פה-ננג



מצאתי את עצמי לא מעט במשך השנים, נמשך מאד למטבח האסייתי.
יפן, סין, תאילנד ועוד..
המטבחים די שונים, למרות שלנו הישראלים קשה מאד להבדיל ויש דברים מאד
מסוימים שאולי נצליח לאפיין למטבח כזה או אחר מהמזרח הרחוק.

בכל אופן, הנה לפניכם מנה מדהימה שמגיע מתאילנד.
"פה - ננג" שמה.
זוהי מנת בשר, ברוטב חריף שמבוסס על חלב קוקוס.

שימו לב, רשימת המצרכים אמנם ארוכה, אבל די קלילה..
ברגע שהשגתם את הכל כמובן.
הבישול נמשך דק' ספורות ומתחלק לשני חלקים.

אז הנה, מתחילים.

למצרכים: (2-4 מנות)
3 כפות שמן צמחי (סויה\קנולה וכו..)
300 גר' סינטה, פרוס דק ובאורך של 2-3 ס"מ
1 בצל לבן פרוס לרצועות
1 פלפל אדום, חתוך לקוביות
5-7 פטריות שיטאקי פרוסות לרצועות (אם רוכשים יבשות, יש להשרות במים רותחים שעה לפני כן)
5-7 פטריות שמפיניון טריות, פרוסות
1 מיכל של חלב קוקוס
2 שיני שום כתושות
2 ס"מ שורש ג'ינג'ר חתוך לגפרורים
1 כף מירין (ניתן לרכוש בחנויות המתמחות)\לא חובה למי שאין
2 כפות משחת קארי אדומה (ניתן לרכוש בחניות המתמחות)
חצי פלפל צי'ילי אדום טרי, פרוס לטבעות
3 כפות סויה בהירה
2 כפות סויה כהה
1 כפית שמן שומשום
8 עלי בזיליקום
1 גבעול בצל ירוק חתוך דק לקישוט


להכנה:
1 - בווק (מחבת אסייתית) חמה מאד, יוצקים 2 כפות שמן צמחי ומטגנים במהירות את חתיכות הסינטה, עד שהן מחליפות צבע ומוציאים החוצה.
2 - במיצים שנשארו, נמיס את משחת הקארי האדומה ונוסיף פנימה את השום, הג'ינג'ר והבצל, נערבב קלות
ונוסיף את הירקות השונים - הפלפל האדום, וסוגי הפטריות.
3 - מוסיפים את סוגי הסויה, המרין הפלפל החריף ואת הבשר שהמתין בחוץ ומערבבים היטב.
- להזכירכם, כל האמור לעיל, אמור לקחת 1-2 דק מקסימום.
4 - יוצקים פנימה את חלב הקוקוס ומערבבים קלות עם שאר המרכיבים. משאירים על האש ומערבבים מידי פעם
עד שהרוטב נהיה סמיך יותר (צמצום לחצי בערך).
5 - מוסיפים את שמן השומשו
ם, את עלי הבזיליקום מערבבים ל 3 שניות ומורידים מהאש.
6 - מוזגים לצלחת הגשה ומפזרים מעל את הבצל הירוק. מגישים עם אורז לבן מהביל.

בתאבון
אביעד.


"pa neng"

Over the years, I found myself enormously drawn to the Asian cuisine. Japanese, Chinese Thailand cuisine and more…

The cuisines are rather different. Although to us, Israelis, it is very difficult to differ or distinguish between them all. there are very particular things that we will be able to characterize to some cuisines from the Far East, but that it.

Anyway, here is an amazing dish that comes to us from Thailand called "Pa Neng". It is a meat based dish with hot spicy souse that is built on coconut milk.

Note: The grocery list is rather long, but very easy to accomplish if you can acquire everything of course. The actual cooking takes only a few minutes and divided to two parts.

So, here we go.

Ingredient: {2-4 dishes}

3 tablespoons of Vegetable Oil {Soy / Kanola…}

300 gr' Sirloin, very slim cut to 2-3cm length

1 strips' cut White Onion

1 cubes diced Red Pepper

5-7 strips cut Shitake Mushrooms {if you purchase them dry, you have to soaked them for an hour before, in hot water}

5-7 sliced fresh Champignon Mushrooms

1 canister of Coconut Milk

2 crushed Garlic teeth

2 cm of Ginger root sliced to slim sticks {like matches}

1 tablespoon of Mirin {you can purchase it in special stores/ not necessary if you can't find it}

2 tablespoons of Red Curry Paste {you can purchase it in special stores}

1/2 fresh Red Chilly Pepper ring diced

3 tablespoons of light Soy sauce

2 tablespoons of dark Soy sauce

1 teaspoon of Sesame Oil

8 Basil leaves

1 Green Onion slim cut for decoration

Preparation:

1. In a very hot Wok pan {Asian pan}, pour 2 tablespoons of Vegetable Oil and quickly fry the Sirloin pieces until they change their color and pull them out.

2. In the same pan, we melt the Red Curry Paste and add the Garlic, Ginger and Onion's with the 2 different kinds of Mushrooms

3. Add the Soy sauces, Mirin and Chilly Pepper, than add the Meat {from 1} and mix them well.

Reminder: all this should be 1-2 minutes max.

4. Pour in the Coconut Milk and slightly mix with the rest of ingredients.

Leave it on the burning stove and occasionally mix it until the sauce gets thicker {reduction to about half}

5. Add the Sesame Oil and the Basil and mix it for 3 second. Pull the pan out of the fire.

6. Place the mix into a clean service dish and spread the green onion on top.

Serve with steamy White Rice.

Bon appétit

Aviad

Translaion by -@Gilad Barid

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...