יום שישי, 31 בינואר 2014

ביקור בחומוס אבו מרון – חיפה.




כבר כמה שנים שאני לקוח קבוע בחומוס "אבו שאקר" זו שבעיר התחתית לא רחוק מכיכר פריס.
חיפה מתחלקת בגדול ל 3 ואז ל 2 ואז כמובן לאחד...
בחומוס;  אבו שקאר, פארג' ואבו מרון, החלוקה השנייה כמובן מתייחסת לפלאפל הזקנים או מישל בוואדי
ואחד אלוהינו – אמיל (שווארמה).
אני תמיד הייתי בחלוקת - אבו שאקר, מישל ואמיל כמובן. שאין עליו עוררין... אך ביום שישי האחרון בבוקר, אחרי שבזמן האחרון הציקו לי כמה דברים במעוז החומוס הקבוע שלי, שיניתי כיוון ונחתתי ב"אבו מרון" שברחוב קיבוץ גלויות, הסמוך לשוק הפשפשים החיפאי שהולך וגדל מיום מיום.
זו לא הפעם הראשונה (וגם לא העשירית) שלי במקום, אבל מכח ההרגל, אתה פשוט תמיד מוצא את עצמך באותו המקום, אז לא עוד.

אבו מרון זו חומוסיה מדהימה, שביום שבת להצליח להושיב את עצמך ואת אורחיך באחד מכיסאותיהם זו משימה די קשה. אבל ביום שישי בבוקר, יום החומוס שלי, זה די קל לשמחתי הרבה.
המסעדה ממוקמת במבנה אבן ארוך ששני חללים ומרפסת מקורה מגדירים את הטריטוריה שלה.
לאחרונה היא גם התחדשה ואחרי שיפוץ שינתה קצת את המראה הפנימי שלה ונהייתה אף מודרנית יותר.
קירות ותקרה שצופו בחומרים אקוסטיים, כיסאות ושולחנות מעץ כבד והכל לבן ונקי מאד.
ביום שישי בבוקר עבדו זוג מלצריות חינניות וצעירות שמחליפות כמובן את הבלונדה הוותיקה מאבו מרון (אלו שוותיקים פה מכירים אותה עוד שעבדה בקפה גלידה {יונק} ועברה ל'אבו מרון' אחרי שהתחתנה עם אחד הבעלים של המקום).

התיישבתי באחד השולחנות הריקים שבמרפסת- הייתה בריזה מצוינת מהים והשמש בצבצה מבעד לצמחייה הגבוהה והסבוכה שמסביב למסעדה. כך גם אוכל לעשן מבלי להטריד אף אחד חשבתי לעצמי, בעוד אני רואה את ה"קבועים" בדיוק מנגבים את האזורים המפוספסים ומוציאים בידם השנייה את הסיגריה.
בחלל הפנימי היה ריק והמלצריות ניגשו אלי חיש קל. (לכל סובלי העישון, יש כמובן את החללים הפנימיים היפים והנעימים ושם לא תרגישו באלו שמנסים להרעיל אתכם)


הזמנתי כהרגלי, חומוס טחינה וגרגירים, סלט ירקות קטן וצ'יפס קטן. מיד בעת הזמנת הצ'יפס מקבלים את השאלה הקבועה מצד המלצרית, "אתה רוצה את המתובל או הרגיל?", מתובל, עניתי.
הצ'יפס המתובל של המקום הוא אחד הדברים שמייחדים את אבו מרון משאר מסעדות וחומוסיות העיר.
הוא עשוי מתפוחי אדמה טריים ומתובל בשום כתוש, פטרוזיליה ותבלינים נוספים. טעמו מדהים, אבל זה
Love hate thing. לא כולם מסוגלים להכיל את התיבול הכבד והעוקץ, אז יש כמובן את האפשרות להזמין "רגיל" כאמור. מומלץ לבחון את העניין J


אחרי דקותיים מהירות, הגיעה צלוחית עם חמוצים שהם עושים במקום, מלפפון, זיתים, פרוסות לפת ורדרדות, בצל טרי ברבעים ופלפל חריף. ומייד אחר כך כל השאר.

החומוס משחתי והרבה יותר עדין מאבו שאקר שעושה חומוס יותר סמיך וכבד (אני בדרך כלל אוהב את הכבדים יותר, לכן התביתתי זמן רב "שם"). המשחה הייתה מענגת ובטמפרטורה הנכונה, כך גם הטחינה. הגרגירים "באבו מרון" היו בגוון חום בהיר כתום והיו מהזן הקטן. הם היו נימוחים ונעימים יחד עם כל המשחה מסביב. שמן הזית המשובח רק קשר את כל המנה בצורה משובחת ובכלל זה משהו שאני מאד רגיש אליו ושמחתי על כך. לדעתי גם חומוס בינוני עם שמן זית ממש טוב יכול להגיע לגבהים. החומוס של המקום, מעולה! וכך כל המסביב לו. הוא פשוט שונה מהאחרים וטוב שכך. למען הגיוון והטעמים.

סלט הירקות נחתך במקום ותובל בשמן ולימון. את המלח הוספתי בעצמי, כך גם לצ'יפס המטריף שהגיע חם הישר מהשמן.
קחו לתשומת לבכם למרות שהזמנתי את המנות "הקטנות" שהם יספיקו לזוג ואף ליותר.
אבו מרון מאד אדיבים בכמויות שלהם ו ב 69 ש"ח כולל בקבוק שתייה אכלתי ללא ספק מספיק אוכל שהיה מספיק לזוג בשקט לארוחת בוקר מאוחרת.


השירות היה אדיב, מהיר וחביב מאד, האווירה שקטה ונעימה ואף אחד לא מחכה שתפנה את המקום לבא אחריך... ביום שישי, זה ללא ספק מקום רגוע וכיפי לארוחת בוקר שפותחת את הסוף שבוע.
אפילו החתולים רגועים ומנמנים מתחת לעצים בצד...
יש מצב שבתקופה הקרובה אזנח את בית החומוס ה"קבוע" שלי לטובת אבו מרון. אני מניח שצריכים לרשום את החלוקה שלי מחדש בעירייה.

יום שישי, 24 בינואר 2014

רצועות חזה עוף ברוטב מרסלה ולימון



מתכון פשוט וטעים מאד, של חזה עוף ברוטב של יין מרסלה וציר עוף כהה.
את נתחי החזה אנו מטגנים קלות על מחבת, מכינים את הרוטב ומגישים. את הציר כמובן יש להכין לפני כן למי שאין וזו העבודה הקשה, שבלעדיה יהיה קצת קשה לקבל את הרוטב החלק, הסמיך והעשיר שעוטף את נתח העוף העסיסיים. יין מרסלה אפשר כיום לרכוש במעדניות מתמחות או בחנויות יין ואלכוהול שפזורות ברחבי הארץ . זהו יין מרוכז ומחוזק, עם טעם מדהים שמעשיר את המנה הזו מאד.
זו כמובן השפעה איטלקית כמעט מסורתית, כאשר יין מרסלה מופיע במתכונים רבים מהמולדת.
כמו עגל ברוטב מרסלה ושמנת ועוד המון. זהו מתכון בסיסי כמעט שחושבים על מטבח איטלקי ביתי.. ואין פה שום זכר לגורמה, למרות התהליך או המרכיבים.. שיש מן הסתם בכל בית שמבשל באיטליה.. שזה שווה כמעט לכל בית. כאמור, הציר, יין מרסלה וכן הלאה אלו מצרכים סטנדרטים ביותר באיטליה.
למתכון הזה כמובן יש וריאציות ופיתוחים נוספים שבתקווה בקרוב, אעלה גם כן.. כמו תוספת של פטריות ותימין על פירה חלבי חלק ונהדר ועוד כמובן.

מצרכים (4 מנות):
2 חזות עוף, נקיים. חתוכים לרצועות.
מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם
קמח לציפוי
שמן זית
2 בצלצלי שאלוט קצוצים דק
1/2 כוס יין מרסלה
1 כוס ציר עוף כהה (מתכון ניתן לקחת מלשונית "צירים ורטבים" בראש הבלוג)
2 כפות חמאה רכה
1 לימון
חופן פטרוזיליה קצוצה טרייה


הכנה:
1 – מתבלים את נתחי העוף במלח, פלפל וקמח משני הצדדים. מנערים מעודפים. מחממים מחבת ויוצקים 2 כפות שמן זית. מטגנים 3-4 נתחים בכל פעם משני הצדדים עד להזהבה יפה. מוציאים לצלחת ומכסים בנייר אלומיניום כדי לשמור על חום. כך ממשיכים לטגן את כל נתחי העוף.
2 – באותה המחבת, הוסיפו מעט שמן זית בנוסף לאחר הטיגונים ואת השאלוט. טגנו וערבבו עד שהוא מתרכך ונהיה שקוף.
הגבירו את האש והוסיפו את היין. קרצפו בעזרת כף עץ את תחתית המחבת עד שכל המשקעים שנדבקו השתחררו. הוסיפו את הנוזלים שניגרו מהעוף בצלחת בחוץ אל היין והמשיכו לבשל עד לצמצום כל הנוזל כמעט עד לכמות של 2 כפות נוזל~.
3 – הוסיפו את ציר העוף הנמיכו את האש לבינונית. תנו לציר להתבשל ולהצטמצם בחצי לפחות. הוסיפו את החמאה הקרה וערבבו (על אש נמוכה מאד או אפילו בצד הלהבה) עד שהיא נעלמת ברוטב והוא נעשה מבריק סמיך וחלק. תבלו במעט מלח ופלפל עם יש צורך (לטעום קודם, כן..?!).
4 – החזירו את נתחי העוף אל הרוטב, פזרו פטרוזיליה קצוצה על התבשיל וסחטו מיץ מחצי לימון. ערבבו ובשלו עד שהעוף מתחמם והרוטב מבעבע קלות. כבו את האש.


הגישו עם פירה תפוח אדמה, אורז, ריזוטו או פולנטה למשל. המנה הזו יכולה להיות גם מעולה על פסטה, או אפילו רק עם סלט רענן בצד.
בתאבון.

יום שישי, 17 בינואר 2014

בקר מבורגונדי עם 'פינו נואר' ופטריות



"ביף בורגניון" הוא אחד מאבות המזון בקולינאריה הצרפתית ואחד התבשילים האהובים עלי ביותר.
גושי בקר מדהימים ורכים, יחד עם ירקות שורש שהתבשלו ביין למשך שעתיים. הריחות המתפשטים בבית, החמימות שמרגישים בבטן עוד לפני שמכניסים כף אחת של גן העדן הזה בפה, מרגשת אותי תמיד.
המנה שלפנינו, היא ואריאציה נוספת על התבשיל הקלאסי.. כזו שכל אחד ישמח להכין, אני בטוח.
הפעם אין כל כך הרבה ירקות שורש, אך יש דברים אחרים שנכנסים אל הסיר הכבד. בצלצלי שאלוט שעוברים תהליך גלייז, פטריות שמפיניון טריות ומופלאות וכמובן..יין. 'פינו נואר' כאמור ועדיף כזה שמגיע מבורגונדי איך לא.

כיום יש להשיג בארץ יינות מופלאים מכל חבל ארץ ומכל מדינה כמעט. יש כמובן להבין מה קונים ובאילו מחירים (המחירים בארץ, בדרך כלל מאד מאד גבוהים ביחס לארץ המקור, לצערי). ניתן כיום לרכוש יינות מצוינים ולא לפשוט את הרגל, פשוט נסו בכל פעם בקבוק או שניים שאתם לא מכירים.. עד שתמצאו את הגביע הקדוש מבחינתכם. אני לא פעם מושך לעצמי כמה בקבוקים מתחת לדגלי ארצות העולם, בחנות היין הקבועה שלי. במקום לקנות את אלו "המוכרים". כך אני דוגם ומנסה להרחיב את הרפרנס שלי עד כמה שניתן. אני מניח שאולי חלקכם מרימים גבה על כך שאני מדבר על היין כל כך הרבה ביחס לתבשיל ולא ממש לאירוח או שתייה פר סה. אבל הסיבה, שמבחינתי- אין בישול שונה משתייה.
אני לא מבשל שום דבר עם יין שלא הייתי שותה בכיף! כך אני מציע גם לכם להתנהג. בסיר, שיפכו אך ורק יין משובח שהייתם שותים!. אני לא אומר שעליכם להשתמש פה ביין של 100 יורו (למרות שזה יכול להיות מאד מאד מגניב)..
אבל כבר נתקלתי בכאלו שרוכשים לעצמם בקבוק ב 120 ומבשלים עם אחד של 29.99 מהסופר. זה חברים,  A big NO NO!!.
רכשו לעצמכם יין טוב והשתמשו בו במנה הזו. אתם תגלו מייד, שהאוכל טעים בהרבה, לא חמוץ וללא טעמי לוואי שמתלווים ללא מעט יינות זולים ונחותים.
כמובן ששאר המצרכים חייבים להיות משובחים לא פחות. הבשר, הפטריות הטריות וכן הלאה. אין כאן המון מרכיבים, אבל יש כמה תהליכים שתהיו חייבים לעבור כדי שהמנה הזו תצליח במיוחד.
אה.. כן.. כמעט שכחתי.. ביף בורגניון בדרך כלל מתבשל כשעה וחצי שעתיים סה"כ. את התבשיל הזה שלפנינו, אני מעביר בסופו של דבר אל תנור חמים, לבישול ארוך הרבה יותר.. כך אני בעצם מעצים את הטעם העמוק והעגול כל כך, שהמנה הזו מאופיינת בו. אתם כמובן יכולים לבחור מתי להוציא.. אתן טיפים בהמשך.


מצרכים: (סיר משפחתי {משפחה מצרפת, לא מאלג'יר})
1 ק"ג של עגל מנתח צ'ך נקי מגידים וחתוך לקוביות גדולות (4X4)
2 כפות שומן אווז
2 כפות חמאה
4 פרוסות פנצ'טה (או בייקון) קצוצות
2 בצלים אדומים קצוצים
1 גזר חתוך ברנואז 
1 גבעול סלרי אמריקאי חתוך ברנואז
5-7 שיני שום קצוצים (אל תפריזו, זה יתנגש מידי עם היין)
2 כפות קרם עגבניות (בקבוק זכוכית של MUTTI)
3-4 גבעולי תימין טרי
2 עלי דפנה
1 וחצי כפות קמח לבן
1 בקבוק יין מסוג פינו נואר
1 כוס בצלצלי שאלוט שלמים
1 סלסלה פטריות שמפיניון, חתוכות לחצי
300 מ"ל ציר עגל צח (מתכון ניתן לראות ברשומת "צירים ורטבים")
1 כף סוכר חום
1 כף רוטב סויה כהה
מלח ופלפל לפי הטעם


הכנה:
1 – מיבשים את הבשר היטב במגבת ומתבלים במלח ובפלפל. בסיר כבד מחממים 1 כף שומן אווז ומשחימים את הקוביות, בסבבים קצרים בשומן. מוציאים בעזרת כף מחוררת לצלחת בצד וממשיכים עד לסיום הכמות (אם יש צורך בשימון נוסף ניתן להוסיף את כף השומן הנותרת).
2 – לסיר הריק והמלוכלך במשקעים ושומן, מוסיפים את הפנצ'טה\בייקון ומערבבים עד להזהבה. מוסיפים את הבצלים האדומים, הגזר והסלרי. מטגנים הכול יחד על להבה קטנה כ 4-6 דק'.
מוסיפים את השום, קרם העגבניות, עלי הדפנה והתימין. מערבבים היטב יחד. מוסיפים את הקמח ומערבבים שוב. מגבירים את הלהבה, יוצקים חצי מכמות היין ומקרצפים את תחתית הסיר בעזרת כף עץ, זאת כדי לעלות את המשקעים אל הרוטב.
3 – מוסיפים את הבשר הצלוי אל הסיר יחד עם הנוזלים, מכסים במכסה ומבשלים לכ 30 דק' בערך על להבה בינונית.
4 – בינתיים, במחבת גדולה ועמוקה- ממסים את החמאה ומוסיפים את בצלצלי השאלוט. מטגנים אותם קלות עד לקרמול עדין. מוסיפים את הפטריות ומערבבים שוב. מוסיפים את הסויה, סוכר חום ואת ציר העגל. מבשלים עד שהנוזל מצטמצם בחצי והירקות שחומים ויפים. מתבלים בפלפל שחור.
5 – אחרי חצי שעה, מוסיפים את תכולת המחבת אל הסיר ומוסיפים את שאר היין שנותר והמתין בצד (סה"כ מתחילת הבישול- 1 בקבוק).
ממשיכים לבשל על להבה קטנה-בינונית כשעה נוספת. טועמים את הרוטב ומתקנים תיבול במלח ובפלפל.
6 – מחממים תנור ל 140 מעלות ומכניסים את הסיר בעוד הוא מכוסה(!) ל2-4 שעות נוספות. (יש לבדוק מידי פעם שיש נוזלים בסיר, ברמה שלא תישרף התחתית חלילה. אם יש צורך ניתן להוסיף ציר או אפילו מים במידה).

מוציאים מהתנור ומגישים חם יחד עם פירה תפוחי אדמה בחמאה.

בתאבון,
אביעד.

יום חמישי, 9 בינואר 2014

ביקור במסעדת סבידה - עכו



לעכו אני מזדמן מתי שאני יכול, אני מאד אוהב את העיר הזו, בייחוד את החלק העתיק והמקסים שהעיר משמרת ביד מכוונת מאד. תמהיל מטורף של ערבים ויהודים, המון תיירים ובכלל תחושה חולית, כמעט כמו בירושלים.
לפני לא הרבה זמן כתבתי פוסט שלם על סיבוב שבת בעכו, חומוס טוב אצל עיסא, מסעדה קטנה בשם קוקושקה שנפתחה בבזאר הטורקי המתחדש, גלידה מיוחדת בבוזה (שהספיקה כבר להסגר משם לצערי) ועוד.
הפעם, שבת נוספת בעכו, אבל הפעם למסעדה חדשה ומדוברת מאד בתקופה האחרונה, שנפתחה גם כן בבזאר הטורקי המיוחד שצמוד לשוק בעכו. "סבידה" שמה. המסעדה פועלת חודשים ספורים וכבר הצליחה לככב אצל כל חובב אוכל בבלוג, במגזינים השונים ובעיתונות. חובבי אוכל ומאכלי ים בעיקר נוהרים אליה ואוהד הבעלים מתהלך בסביבת המסעדה גאה ועם ניצוץ בעיניים. שהוא מדבר על הצלחת המסעדה עד כה, על חומרי הגלם הטריים שיש להם מהדגה הנמצאת מטר מהם, מהשוק וכן הלאה וכמובן מאלו שמגיעים לטעום את מה שהם פיתחו בעיר שבסיס הקולינריה שלה הייתה תמיד החומוס המדהים שפזור ברחבי העיר העתיקה.

ברצלונה זה כאן –
אז הנה, שוב שבת והפעם אחת מדהימה במיוחד. סוף נובמבר והשמיים כחוליים ונקיים מענן. אני מביט מהכרמל והראות נמדדת במאות קילומטרים. האוויר קריספי ומשב מרענן של בריזה, מצננת את הגוף שלא יצליח להתחמם יתר על המידה מהשמש שקורנת לכל כיוון. זמן הנסיעה לעכו בשבת קצר במיוחד, הודות לתנועה הדלה בשבת אבל בעיקר בשל הכביש העוקף החדש שמביא אותי מחיפה וכמעט עד לכניסה הדרומית של עכו מבלי לעצור ברמזור אחד. מגיעים עד לעיר העתיקה, מחנים את הרכב (כדאי להגיע עד 11 לאזור אם לא רוצים להסתובב שם חצי שעה או יותר עבור חניה) וטיול קטן בין הסמטאות, על הטיילת שעל המים ובשוק מעוררים את מיצי הקיבה שלי שגם ככה עשו קולות של נמר קטן (ורעב) מאז שהתעוררתי. מלבד אספרסו קטן בבית לא הכנסתי כלום לפה.

הכבוד שאני רוכש לחומוס של עכו לא יכול לעזוב אותי, אני לוקח אזימוט לתחילת השוק ומעבר לחניון הקטן ומתיישב אצל סווהילה "ליציקה קטנה" לפני שאני ממשיך לשוק הטורקי לאכול בסבידה שלשמה הגעתי השבת הלום. לא על חומוס הגעתי לספר, אבל רק כמה מילים... וואו ואוו וואו...(ד"א אני עדיין מעדיף את סעיד למרות זאת, עניין של טעם! לא צריך להתווכח). שהתיישבתי חשבתי לעצמי שזה יהיה קצת "מסוכן" להתמלא מחומוס ופיתות לפני שאני ניגש למלאכת האכילה שלשמה באתי, אבל את החומוס הזה אי אפשר להפסיק והצלחת נוקתה עד תום! ואם להגיד את האמת, זה לא ממש מזיז לי, אז יאללה.

מהחומוס ועד לבזאר הטורקי יש כמאה חמישים מטר ואני מוצא את עצמי עדיין חורץ שיניים עם לשון משאריות זיתים מרים וגרגירי חומוס שאני מתייבש בחצר האחורית של השוק, שם למסעדת סבידה יש כמה שולחנות שמצילים אותם עצי בוסתן. למסעדה יש גם מן בר בצורת חרטום סירה, אך המקום צפוף מאד וחשוך, אפילו בצהריים והעדפתי ליהנות ממזג האוויר האירופאי והמושלם שהיה היום.

מלצרית חיננית באה והסבירה קצת על הקונספט, אין להם תפריטים כתובים, אלא בכל יום הם מכינים מנות קבועות ולא קבועות בהתאם לדגה שנתפסה והם בחרו להביא פנימה. נשמע מעולה וככה מסעדה על שפת הים בעכו צריכה לנהוג (נזכרתי שלפני חודשיים שישבתי בקוקושקה התאכזבתי שאת מנת השרימפסים קיבלנו משרימפסים מיובאים מתאילנד... זה היה די "מצחיק" שהם יושבים על אחד מנמלי דייג המגניבים בארץ)
בסבידה הכל טרי! אין שום דבר מיובא. אוהד הבעלים, ציין בפני בהמשך שגם אם חסר לו, הוא מעדיף שלא יהיה לתת לאנשים מאשר להתחיל להתעסק עם חומרי גלם מיובאים שהוא לא אוהב ומבין שזה עולם אחר.
הערכתי את העניין והמשכנו הלאה. במקום יש מאזטים, סלטים לפתיחה, דגים כבושים ומנות עיקריות כמובן שנעשות על גריל פחמים בלבד. בסבידה לא מטגנים כלום! אפילו לא צ'יפס.
לגבי משקאות, יש בירת טייבה, כמה יינות ומשקאות קלים.
ציינתי שבאתי לטעום כמה שיותר ומבחינתי שאוהד ירביץ בי תורה... אני לעולם לא ממש חושש במקומות כאלו, ממספר סיבות – המחירים די זולים מלכתחילה, הקיבולת שלי אין סופית ואני אוכל כל... כך אני נהנה יותר, מופתע וגם נותן דרור למטבח להפתיע. זה עושה רק טוב, מנסיון.
המלצרית ציינה שיש לסועדים גם מן ארוחת טעימות (100 שח לאדם) ומקבלים את כל הסלטים והמזטים בהתחלה, מנת קלמרי ועוד מנה עיקרית לבחירה משלל המנות המוצעות באותו יום, דג בגריל, מיקס דגים טריים, סינייה דגים וכן הלאה...נשמע מעולה לדעתי לכל אחד שרוצה לבוא ופשוט לטעום כמעט מהכל ולשלם סה"כ מחיר די מצחיק.

דק' מעטות אחרי שהמלצרית נעלמה בנבכי השוק חזרה, אחרי השיחה עמנו התחילו להגיע המנות והצלחות.
בדיעבד ישבתי בשולחן קטן, אבל הצלחנו בסופו של דבר להסתדר (תרשמו לעצמכם אם אתם באים ומזמינים את ארוחת הטעימות, שבו בשולחן גדול ולא בשולחנות היפים והעגולים), לפתיחה מגיע מגש ועליו מספר צלוחיות עמוקות עם סלטים רעננים וטריים מאד.


* סלט אבוקדו עם בצל סגול ולימון – סלט בנאלי, אבל עשוי היטב. האבוקדו עכשיו בשיא בשלותו, כך שרואים אותו המון בתקופה האחרונה וזה די כיף.


* סלט עגבניות, שום ופלפל ירוק חריף – סלט מדהים שאני אישית מאד אוהב. מאד מתאים למזג אוויר מושלם שכזה עם עגבניות טעימות והמון פאנצ' בין לבין.


* פטה עדשים – קאנל של פטה מקסים שעשוי מעדשים מבושלות. מעולם לא טעמתי את זה וזה היה מאד טעים ומעניין. טעם עדין אבל מספיק מורגש עם מרקם סמיך שהיה אפשר בכיף למרוח על החלה האישית שקיבלנו לשולחן גם כן.


* כרובית אפויה במרינדה – לא ממש התחברתי, אבל מי שאהב כרובית מאד כנראה שייהנה מהמנה. כמעט ולא נגעתי.


* סלט גרגר נחלים, אגוזי מלף, גרעיני רימון וסופרם של תפוז – סלט מדהים, צבעוני, זועק טריות, מושלם! אני יכול לאכול סלט כזה בכל יום. שילוב מוצלח למנות האחרות שעתידות להגיע הסתבר אך גם כך בלי כלום, הייתי מוכן לנבור בערימת העלים הרעננים הללו.


* עלי גפן ממולאים באורז - עלי גפן ביתיים, מלאים באורז מבושל היטב. הם היו מצויניים ועוטרו בצנוברים. ניכר עליהם שלא הגיעו מקופסא או משהו, אלא נעשו באהבה. 


מעניין שעד כה, המסעדה עושה רושם שהיא עם אורינטציה מאד חזקה לצמחוניים ואף לטבעוניים אם אני לא טועה ומטעה.
יחד עם הסלטים השונים, קיבלנו גם שני צלוחיות מתכת עם דגים כבושים שסבידה עושים במקום כמובן.
* אנשובי כבוש עם פלח לימון – דג מעולה. הוגשו קטנים, כנראה שזה מה שהים הוציא, אך הטעם היה עדין עם כבישה מעולה! שפריץ של לימון ועל לחם עם קצת אבוקדו – מושלם.
* פלמידה כבושה – שני נתחים יפים ושמנים של פלמידה. כבישה דומה לזו של האנשובי, אך הדג הרבה יותר שמן ובשרני. המנה מוגשת עם פרוסות בצל ירוק לקריספיות ופאנצ' נעים.


כמעט במקביל, המטבח הוציא גם זוג מנות נוספות ברוטב. זה היה קצת מהר מידי לטעמי, אבל לא חישבתי את זה בגנותם.
* מנה של קלמרי שלם פתוח וצלוי על הגריל מונח על רוטב טחינה ופלפלים. הקלמרי היה טרי כמובן והיה במרקם מושלם ועדין. הטחינה והפלפלים השתלבו מעולה עם העדינות ושל הקלמרי. הכל עותר עם פטרוזיליה רעננה.
מנה מצויינת שהרוטב נוגב לאחר מכן עם שאריות החלה.
* מנה של סבידה, שוב פתוחה, אך הפעם במחבת ברזל עם רוטב עגבניות וזיתי קלמטה. הסבידה בעלת מרקם צמיגי בדומה לקלמרי, אך היא בשרנית יותר ועבה יותר, כך מקבלים "יותר בשר", אבל היא גם יותר שייכת לאלו שאוהבים את הז'אנר. היא הרבה פחות עדינה ועם הרוטב האגרסיבי היא השתלבה מעולה. גם הרוטב הזה קרא לחלה. למרות הזיתים, הרוטב לא היה מר או חמוץ, אלא מדוייק להפליא – שאפו.


מנה עיקרית נוספת הגיעה בדמות ;
* דג שלם שנפתח לפרפר ונצלה על הגריל. הפעם, "סבידה" הביאו אל המסעדה כמה דגי ספרנה יפים והן הוקדשו למנה העיקרית בשבת זו. הדג היה צלוי בדיוק רב, טעם עשן וחריכה מגריל הפחמים הטיב עימו והבשר היה עסיסי ומושך את הפה לעוד. דג מופלא, טעים מאד בהתקנה מדויקת. שאפו שוב. הדג מגיע עם פלחי לימון ופטרוזיליה רעננה שפוזרה בנדיבות כיאה בז'אנר. היה מצוין.


 למנות העיקריות המסעדה מציעים תוספת בדמות תפוח אדמה אפוי בגריל הפחמים. עם מעט חמאה ובצל ירוק.
תפוח האדמה היה רך ועם טעם משכר. אין על תפוחי אדמה של מדורה. אחד המאכלים הכי בסיסים והכי טעימים שיש. תוספת מצוינת לארוחה שמבוססת על חומרי גלם טריים שיש למסעדה מטר מתחת לאף. פשוט מצוי\ין.
השירות היה מקסים, מהיר, מתחשב ונחמד לאללה והתקנת המנות, הצבעוניות וכמובן הטעמים היו מושלמים.

יחד עם מזג האוויר שאני לא יכול להפסיק לדבר בשבחו, זו הייתה אחת מארוחות הצהריים הטובות שאכלתי לאחרונה. הכל היה פיקס במקום.
את הארוחה ליוויתי עם יין לבן יבש, סוביניון בלאן מיקב מקומי. את היין מגישים בכוסות פשוטות ועגולות, כיאה למסעדה שלא מתיימרת אלא רק אומרת – בואו, הכנו אוכל מעולה ממה שיש פה בשוק, מקווים שאתם נהנים לאכול כפי שאנחנו נהנים להכין ולארח אותכם.

אכן כך. לאוהד וצוות סבידה, תודה ויישר כח.
אני עוד אחזור בקרוב.


יום שישי, 3 בינואר 2014

גראטן תפוח אדמה, פטריות יער, פורצ'יני וכמהין עם עשבי תיבול ושבבי בייקון


זוכרים את המנות הללו של שנות השמונים שהיו מגישים לנו בכל מיני מקומות, של תפוחי אדמה אפויים בנייר כסף, מלאים בפטריות מקופסת שימורים מוקרמים בגבינה צהובה וקצת חלב?..אז בין המנות הדלוחות הללו לבין הגראטן הצרפתי שהוא כנראה האבא והאימא של מנת האיטיז הזו, אין שום קרבה..

טוב נו, אולי תפוח האדמה הוא המקשר, אבל חוץ מזה.. זה שונה לחלוטין. גראטן בצרפתית זה "מוקרם"
מילה מהאיטיז גם כן, נכון? J ובגדול, מן תבשיל אפוי של פרוסות תפוח אדמה איכותי, שנאפה בתנור יחד עם שמנת וגבינה קשה משובחת. השילוב הזה נותן את אחת המנות או התוספות (במקרה שלי) הנהדרות, המנחמות והיפיפיות ביותר שיכלו הצרפתיים להמציא עבור האנושות.. אבל גם את זה, עברנו בשלב כזה או אחר של המאה ה 20.. ושילובים נוספים, מעניינים, מרעננים, יפים וכיוצ' התחילו למלא את דפי ספרי הבישול, הרשת והמסעדות כמובן. עדיין המתכון המסורתי והישן, נאכל בתאווה על כל שולחן כמעט, אבל אני נוטה בדרך כלל להמיס עליו קצת  טעמים מעבר. לטעמי זה הרבה יותר מעניין כך כאמור והמתכון יכול להיחשב כבר למנה של ממש לצמחוניים למשל (אם להוציא את שבבי הבייקון שאני מעטר את המנה שלי) או לתוספת, אך הרבה יותר איכותית. המתכון די קל להכנה, אך כמו תמיד אצלי (מצטער חברים), יש דרישה לכמה תהליכים, קלים, אבל עדיין. המצרכים הפעם חלקם קצת "בעייתים" וחלקם די קלילים.. אתם מוזמנים כמובן להוסיף או להחסיר לפי כיסכם, טעמכם ו... טוב נו.. הבנתם.

מצרכים: (2 מנות גדולות ויפות)
4 תפוחי אדמה זהובים בינוניים
1 מיכל שמנת מתוקה (32 אחוז ומעלה בבקשה)
2 כפות חמאה
1/2 כוס פטריות יער טריות חתוכות לרצועות
1 חופן פטריות פורצ'יני שהושרו כ 30 דק' במים חמימים, סוננו, נסחטו ונקצצו
2 בצלצלי שאלוט קצוצים
1 כפית מחית פטריות כמהין
3-5 טיפות שמן כמהין
3 כפות פטרוזיליה קצוצה
6 פרוסות בייקון קצוצות ומטוגנות לידי קריספיות
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
פרמז'אנו ראג'יאנו מגורדת
עירית קצוצה לקישוט



הכנה:
חממו תנור אפייה ל 190 מעלות
1 – בשלו את תפוחי האדמה כאשר הם שלמים עם הקליפה, ל 20 דק' בסיר מלא במים (זה יזרז את אפיית הגראטן). כבו את האש, סננו וצננו מעט את תפוחי האדמה לטמפ' החדר. קלפו אותם בעזרת האצבעות (הקליפה תרד כמו כלום) ופרסו אותם לפרוסות בעובי שמתאים לכם (יש כאלו שאוהבים אותם דקיקים, אני דווקא אוהב אותם קצת יותר בשרניים, אז חותך קצת יותר עבה). הוסיפו את מטבעות תפוח האדמה לקערה גדולה.
2 – חממו מחבת והמיסו בה את החמאה. הוסיפו את השאלוט הקצוצים ורככו על להבה נמוכה כמה דק'.
הוסיפו את פטריות היער, חצי מכמות הבייקון והפורצ'יני הקצוצות. הגבירו את הלהבה וצלו את התערובת עד שהפטריות מוכנות. הוסיפו פטרוזיליה ותבלו במלח ובפלפל שחור גרוס בנדיבות. כבו את האש והוסיפו אל הקערה יחד עם תפוחי האדמה.
3 – הוסיפו לקערה בנוסף; מחית ושמן פטריות כמהין. ערבבו בעדינות בעזרת כף או אפילו בידיים. הוסיפו את השמנת ו תבלו במלח ובפלפל שחור לפי הטעם. ערבבו בפעם אחרונה.
4 – העבירו את התערובת ל 2 כלים אישיים עמוקים ויפים ובזקו מעל פרמג'אנו לידי כיסוי כמעט פני השטח. העבירו את הכלים לתבנית והכניסו לתנור לכ 20 -30 דק' או עד שהגראטן מזהיב ומבעבע.


הוציאו את הגראטן מהתנור, קשטו בעירית קצוצה ובמה שנותר משבבי הבייקון. הגישו על צלחת או מגש עץ, זהירות זה רותח!

בתאבון, 
אביעד.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...